12 Decembrie 2024
Distribuie pe social media Ministerul Finanțelor a anunțat joi că firmele private care vor să facă investiții majore în România vor avea la dispoziție un buget suplimentar de 750 de milioane de lei, alocat pentru prima sesiune a schemei de ajutor de stat prevăzute în H.G. nr. 300/2024.
Ajutoare de stat majorate pentru companii private
Bugetul total a fost suplimentat la 1,5 miliarde de lei, pentru a sprijini investitorii care au accesat schema de ajutor de stat într-un număr mare, cu proiecte ce depășeau cu mult bugetul inițial de 750 de milioane de lei.
În prima sesiune online, desfășurată între 29 iulie și 9 septembrie 2024, au fost depuse 45 de cereri de finanțare, fiind selectate primele 3 societăți în funcție de punctajul obținut.
Până în prezent, au fost emise două acorduri de finanțare pentru societățile CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI și PIRELLI TYRES ROMANIA SRL. Valoarea proiectelor de investiții pentru care s-au emis aceste acorduri este de 853,74 milioane de lei, iar suma totală aprobată ca ajutor de stat se ridică la 348,34 milioane de lei.
Inițial, cei doi mari investitori nu au fost incluși în buget, însă au urcat pe lista de finanțare după ce alte companii calificate mai sus nu au semnat acordurile, potrivit StartupCafe.ro.
În prezent, specialiștii departamentului de Ajutor de Stat din cadrul Ministerului Finanțelor analizează, în ordinea punctajului obținut, 9 cereri de finanțare. Acestea vizează investiții în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei, pentru care se solicită un ajutor de stat de peste 1,1 miliarde de lei.
Citește și: Fonduri UE de 150 milioane de euro pentru baterii: Înscrierile se prelungesc
Ce presupune schema de ajutor 300
Schema de ajutor de stat reglementată prin H.G. nr. 300/2024 are un buget total de 2,25 miliarde lei (aproximativ 450 milioane euro) și este destinată sprijinirii investițiilor cu costuri eligibile de peste 50 milioane lei.
Această inițiativă urmărește să stimuleze creșterea economică prin sprijinirea proiectelor bazate pe tehnologii moderne și sustenabile, contribuind în același timp la dezvoltarea antreprenorială.
Pe termen lung, schema are un impact social semnificativ, sprijinind extinderea activităților economice în regiunile mai puțin dezvoltate și promovând utilizarea produselor și serviciilor furnizorilor locali.
Acordurile de finanțare vor fi emise până la 31 decembrie 2026, iar ajutorul de stat va fi plătit în perioada 2025-2032.
Cererile de finanțare depuse în cadrul sesiunii sunt ordonate descrescător în funcție de punctajul obținut și analizate în limita bugetului disponibil. Analiza poate duce fie la emiterea unui acord de finanțare, dacă toate condițiile și criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite, fie la transmiterea unei scrisori de respingere.
Plata ajutorului de stat se face după realizarea, parțială sau integrală, a cheltuielilor eligibile, conform acordului de finanțare și în limita creditelor bugetare aprobate anual.
Ajutorul de stat va fi acordat pentru cheltuieli eligibile, cum ar fi construcțiile, achiziția de echipamente și active necorporale, cu condiția ca activele utilizate în investiție să fie noi.
Schema de ajutor de stat se bazează pe cadrul normativ european valabil până la 31 decembrie 2026.
Vizualizări: 9