27 Martie 2025
Distribuie pe social media Peste 50.000 de locuri de muncă au fost scoase la bătaie de firmele din România în primele trei luni din 2025, potrivit unei platforme online de joburi care prezintă și cele mai mari salarii din țară.
Peste 3 milioane de aplicări la joburi în primele luni din 2025
Potrivit eJobs, primul trimestru din 2025 se încheie cu aproape 3 milioane de aplicări la locuri de muncă. Chiar dacă numărul de joburi și de aplicări a rămas la același nivel ca în aceeași perioadă din 2024, se remarcă o creștere de 20% a candidaților noi înscriși pe platformă.
„Este un moment în care piața se află într-o zonă de echilibru din punctul de vedere al joburilor, dar foarte activă atunci când vine vorba despre candidați care prospectează toate oportunitățile disponibile în această perioadă.
Două elemente importante pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, citată de StartupCafe.ro.
Oraşele din România cu cele mai mari salarii
În primul trimestru, cele mai mari salarii le-au avut angajații din București, unde media netă, calculată pentru toate domeniile și nivelurile de experiență, a fost de 5.500 de lei pe lună. Clujul se află pe locul al doilea, cu o medie salarială de 5.000 de lei, arată datele Salario, comparatorul de salarii al eJobs.
Pe următoarele locuri se află Brașovul, cu un salariu mediu net de 4.700 de lei, urmat de Timiș, cu 4.600 de lei, și Iași, cu 4.400 de lei.
Cele mai mici salarii au fost înregistrate în Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) și Tulcea (4.000 de lei).
Vezi și: Cele mai căutate locuri de muncă în 2025: Angajații români aplică tot mai des la joburi noi
Cele mai bine plătite domenii în România la început de 2025
În topul domeniilor cu cele mai mari salarii, IT-ul rămâne pe primul loc, cu o medie netă de 7.500 de lei pe lună. Urmează industria de petrol și gaze, unde salariul mediu ajunge la 6.000 de lei net lunar.
Printre cei mai căutați candidați se numără în continuare specialiștii în construcții și instalații.
„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta și fideliza angajații, iar acest tip de reacție la lipsa de personal din piața a dus la creșterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcțiile și instalațiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiștilor, cât și pe cele ale muncitorilor calificați și necalificați, cu sau fără experiență”, a explicat Drăghici.
Inginerii sunt și ei printre candidații cei mai căutați de angajatori și se află în prima jumătate a clasamentului salarial, cu o medie de 5.400 de lei net. În audit și consultanță, media este de 5.300 de lei, iar în servicii financiare – 5.000 de lei.
Pe de altă parte, cele mai mici salarii medii se înregistrează în domenii unde majoritatea angajaților sunt la început de drum. Printre ele se numără:
- industria textilă (3.500 de lei);
- saloanele și clinicile de înfrumusețare (3.700 de lei);
- comerțul (3.750 de lei);
- call-center / BPO (3.900 de lei).
Vizualizări: 0