20 Martie 2025
Distribuie pe social media Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) încă mai verifică primele 1.000 de firme cu punctaj maxim, care, conform listei inițiale, ar trebui să primească granturi de 40.000 de euro (200.000 de lei) fiecare.
Lista finală a finanțărilor din programul Femeia Antreprenor ar putea fi publicată până la sfârșitul primăverii
Conform informațiilor obținute de Clever News Center, reprezentanții Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) ar urma să finalizeze verificările dosarelor de finanțare în această primăvară.
„Luna mai ar fi poate cel mai corect termen, colegii au terminat mare parte din treabă, dar mai sunt semnături și reverificări de realizat”, a declarat un reprezentant al ministerului.
Programul Femeia Antreprenor a fost lansat anul trecut, iar lista inițială a beneficiarilor a fost publicată în octombrie. Bugetul total al finanțărilor este de 200 de milioane de lei. O firmă deținută majoritar de cel puțin o antreprenoare poate primi un grant de maximum 40.000 de euro (200.000 de lei).
„În cazul programului Femeia Antreprenor, tot ce știm este că a apărut o listă cu punctajele acordate proiectelor depuse, dar nu se știe nici acum dacă este lista finală sau va mai exista o rundă de evaluare. Atât Femeia Antreprenor, cât și Start-Up Nation, sunt programe ce se derulează cu fonduri europene, așadar care au fost destinate mediului de afaceri. Prin urmare, banii trebuie să ajungă la antreprenori”, explica, la începutul anului, Elena Coandă, președintele Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, conform Termene.ro.
Etapele cheie ale programului Femeia Antreprenor pentru acest an
Pentru acest an, MEDAT și-a propus să realizeze următoarele în cadrul programului Femeia Antreprenor:
- transmiterea formularelor de înscriere prin aplicația informatică;
- verificarea veridicității informațiilor înscrise în formularul de înscriere;
- emiterea Deciziei privind acceptarea de principiu la finanțare;
- semnarea acordurilor de finanțare în limita creditelor de angajament -deschiderea de conturi curente distincte la instituțiile de credit partenere -efectuarea cheltuielilor -transmiterea cererii de rambursare și a documentelor justificative -întocmire Procese Verbale de certificare a cheltuielilor eligibile, prin vizită la fața locului sau online;
- emitere acord de plată;
- virarea efectivă a AFN;
- monitorizarea beneficiarilor.
Înscrieri, criterii și alocarea fondurilor
Pe 1 martie 2024, de „Mărțișor”, Ministerul Economiei anunța că pregătește o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor. Sesiunea de înscrieri a fost lansată pe 30 iulie și a rămas deschisă timp de 45 de zile lucrătoare. În octombrie 2024, Ministerul Economiei a publicat lista RUE, cu clasamentul intermediar automat al firmelor care au aplicat pentru finanțare.
Ministerul a atribuit numere unice de identificare în Registrul Unic Electronic (RUE) pentru programul Femeia Antreprenor 2024. Din cele 6.818 proiecte depuse, 5.599 au obținut punctaj maxim de 100 de puncte, iar ordinea a fost stabilită în funcție de profitul și cifra de afaceri din 2022 și 2023.
Numerele unice de identificare din RUE vor stabili și ordinea în care se vor face plățile, în limita bugetului de 200 de milioane de lei. Doar primele 1.000 de firme au siguranța finanțării, deoarece, la edițiile anterioare, majoritatea aplicanților au solicitat suma maximă disponibilă.
Prin urmare, granturile de 200.000 de lei vor ajunge la cel mult 1.000 de firme, până la epuizarea bugetului de 200 de milioane de lei.
Conform procedurii, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului publică lista aplicantelor în ordinea RUE pentru sesiunea 2024 a programului Femeia Antreprenor, care face parte din programul național de sprijin pentru femeile manager din IMM-uri.
Vizualizări: 2