16 Ianuarie 2025
Distribuie pe social media Programele „Femeia Antreprenor” și „Start-up Nation”, foarte apreciate de antreprenori, sunt încă blocate la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Deși au fost lansate anul trecut și au parcurs câteva etape inițiale, lucrurile nu au mai avansat.
Programul Femeia Antreprenor, blocat de Ministerul Economiei
Elena Coandă, președintele Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri și membră în comitetul de monitorizare al programului „Femeia Antreprenor”, a declarat pentru termene.ro că 2024 a fost un an fără precedent pentru aceste două finanțări.
Programul „Femeia Antreprenor” a fost lansat anul trecut, iar în octombrie a fost publicată lista inițială a beneficiarilor. Bugetul total este de 200 de milioane de lei, iar fiecare firmă în care o antreprenoare deține cel puțin 50% din capitalul social poate primi finanțare de până la 40.000 de euro (200.000 de lei).
Lista beneficiarilor nu ar fi cea finală
„În cazul programului Femeia Antreprenor, tot ce știm este că a apărut o listă cu punctajele acordate proiectelor depuse, dar nu se știe nici acum dacă este lista finală sau va mai exista o rundă de evaluare. Atât Femeia Antreprenor, cât și Start-Up Nation, sunt programe ce se derulează cu fonduri europene, așadar care au fost destinate mediului de afaceri. Prin urmare, banii trebuie să ajungă la antreprenori”, a spus Elena Coandă, potrivit sursei citate.
Finalul lunii ianuarie va fi decisiv pentru viitorul programului „Femeia Antreprenor” în acest an. Guvernul s-a angajat să prezinte bugetul de stat pentru 2025 până la sfârșitul lunii, iar dacă plățile beneficiarilor vor începe în prima parte a anului, programul pentru 2025 va fi prevăzut în legea bugetului de stat cu alocări.
Însă, dacă granturile în valoare totală de 40 de milioane de euro vor rămâne blocate cel puțin până la o eventuală rectificare bugetară, plățile beneficiarilor nu vor fi incluse în varianta aprobată a bugetului pentru acest an.
Cele două programe întâmpină dificultăți
Elena Coandă a mai precizat că în 2024 a avut loc o singură rundă de întâlniri la minister, în prima parte a anului, spre deosebire de anii anteriori, când acestea se desfășurau lunar.
De asemenea, ea a aplicat ca formator în programul „Start-UP Nation” pentru a susține cursuri antreprenoriale. Ediția din 2024 include o fază preliminară, în care aplicanții învață noțiuni de bază despre afaceri înainte de a-și depune proiectele.
„Legat de Start-Up Nation, tot ce știm este că a apărut această listă a formatorilor și s-a făcut evaluarea pentru că am primit niște telefoane din partea ministerului”, a afirmat reprezentantul patronal.
Faptul că cele două programe de finanțare sunt în impas a fost subliniat și de Steluța Racolța, președinta Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România: „Tot ce știu este că Start-Up Nation este în acest moment blocat și că există ceva probleme și la Femeia Antreprenor”.
Vezi și: România riscă să piardă fonduri UE de peste 5 miliarde de euro, avertizează ministrul Boloș
În ce stadiu se află programul Femeia Antreprenor
Pe 1 martie, de „Mărțișor”, Ministerul Economiei anunța că pregătește o nouă ediție a programului „Femeia Antreprenor” pentru 2024.
Sesiunea de înscrieri a început pe 30 iulie și a rămas deschisă timp de 45 de zile lucrătoare.
În octombrie 2024, Ministerul Economiei a publicat clasamentul intermediar al firmelor care au aplicat pentru finanțare, pe baza registrului unic electronic (RUE). Atunci, s-a anunțat că au fost atribuite numere unice de identificare în cadrul programului. Dintre cele 6.818 proiecte depuse, primele 5.599 au obținut punctajul maxim de 100 de puncte. Clasamentul a fost realizat în ordine descrescătoare, pe baza profitului și cifrei de afaceri din 2022 și 2023.
Vizualizări: 0