17 Ianuarie 2025
Distribuie pe social media Apple renunță la notificările generate de AI, după ce a trimis în mod repetat utilizatorilor titluri pline de erori, stârnind reacții negative din partea unei organizații de știri și a grupurilor pentru libertatea presei.
Apple renunță la notificările generate de AI
După mai multe incidente în care inteligența artificială a generat informații false prin notificările aplicațiilor, Apple a hotărât să oprească temporar această funcționalitate.
Decizia neobișnuită a producătorului iPhone de a renunța la funcția sa intens promovată Apple Intelligence vine după ce tehnologia a generat rezumate înșelătoare sau complet false ale titlurilor de știri, care arătau aproape identic cu notificările obișnuite.
Joi, Apple a lansat un update beta pentru dezvoltatori care dezactivează funcția AI pentru titlurile de știri și divertisment, actualizare pe care intenționează să o ofere ulterior tuturor utilizatorilor, în timp ce lucrează la îmbunătățirea acestei funcționalități. Compania intenționează să reactiveze funcția într-o actualizare viitoare, relatează WENY News.
În cadrul actualizării, compania a anunțat că rezumatele Apple Intelligence, la care utilizatorii trebuie să se aboneze, vor indica mai clar faptul că informațiile sunt generate de AI, avertizând astfel că, uneori, pot apărea rezultate imprecise.
BBC s-a plâns la Apple despre această tehnologie
Luna trecută, BBC s-a plâns companiei Apple în legătură cu această tehnologie, cerându-i să renunțe la această funcție după ce a creat titluri false, afirmând că Luigi Mangione, acuzat de crimă în cazul morții CEO-ului UnitedHealthcare, s-ar fi împușcat.
Într-un alt incident, trei articole din The New York Times au fost rezumate într-o singură notificare push, care susținea greșit că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu fusese arestat.
Un purtător de cuvânt al BBC a declarat pentru CNN în decembrie că „este esențial ca Apple să abordeze urgent aceste probleme, deoarece acuratețea știrilor noastre este crucială pentru menținerea încrederii. Aceste rezumate AI de la Apple nu reflectă – și în unele cazuri contrazic complet – conținutul original al BBC”.
Miercuri, funcția AI a rezumat din nou greșit o notificare de la Washington Post, susținând eronat „Pete Hegseth concediat; tarifele lui Trump influențează inflația; Pam Bondi și Marco Rubio confirmați”. Niciuna dintre aceste informații nu este adevărată.
„Aceasta este o altă plângere periodică despre cât de slabă este funcția Apple Intelligence, care astăzi a greșit toate informațiile într-un rezumat al alertelor de știri de la Washington Post”, a scris Geoffrey Fowler, specialist în tehnologie al ziarului.
„Este iresponsabil ca Apple să nu oprească rezumatele pentru aplicațiile de știri până nu îmbunătățește un pic această tehnologie AI”.
Mai multe organizații au cerut eliminarea rezumatelor bazate pe AI
Grupurile pentru libertatea presei au atras, de asemenea, atenția asupra pericolelor pe care le prezintă rezumatele pentru consumatorii care caută informații de încredere, Reporters Without Borders numindu-le „un pericol pentru dreptul publicului la informații fiabile despre evenimentele curente”.
National Union of Journalists, una dintre cele mai mari uniuni de jurnaliști din lume, a subliniat că „publicul nu trebuie să ajungă în situația de a pune la îndoială acuratețea știrilor pe care le primește”. Ambele organizații au cerut eliminarea rezumatelor bazate pe AI.
Vizualizări: 0