25 Decembrie 2024
Distribuie pe social media Anul 2025 se conturează ca fiind unul plin de provocări. Pentru firmele de recrutare, negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă. Angajatorii se confruntă cu o decizie importantă: să opteze pentru un număr redus de angajați performanți sau pentru mai mulți angajați cu salarii mai mici, dar cu o eficiență mai scăzută.
Cum va schimba fenomenul „Less is more” piața muncii din România în 2025
De asemenea, se preconizează o creștere a numărului de salariați străini, iar o noutate importantă este că se caută specialiști în diverse industrii. Forța de muncă din Asia nu mai este vizată doar pentru posturi necalificate sau entry-level.
În același timp, companiile de recrutare și patronatele consideră că este nevoie de un contingent mai mare decât cel aprobat de stat, de 100.000 de lucrători străini, estimările reale fiind între 200.000 și 250.000.
Dilema cu care se confruntă angajatorii
Pe măsură ce așteptările angajatorilor și ale candidaților cresc, procesul de recrutare devine tot mai dificil.
Ioana Petrea, HR & Managing Partner al agenției de recrutare RightFIT, afirmă că principala provocare din 2025 va fi negocierea pachetului salarial, unde găsirea unui echilibru între cerere și ofertă devine tot mai complicată.
„Soluția pe acest aspect cred că o reprezintă două aspecte: 1. Angajatorii să se orienteze către o gândire de tipul «less is more», adică să angajeze mai bine trei oameni foarte buni cu niște pachete salariale convenabile bilateral, decât cinci dar pe pachete salariale mai mici, dar care nu pot livra performanță. 2. Candidații cred că e util să înțeleagă că solicitările salariale este important să fie direct proporționale cu experiența relevantă și nivelul de senioritate”, a declarat Ioana Petrea, conform Termene.ro.
Evoluția cerințelor pe piața muncii: de la entry level la experți
Deficitul de forță de muncă rămâne ridicat pe piața internă, iar printre domeniile cu cea mai mare nevoie de personal, care apelează frecvent la muncitori din Asia, se numără HoReCa și IT-ul.
În trecut, se căuta mai ales personal necalificat, însă, în prezent, tot mai multe cereri vizează și posturi de specialiști.
„Numărul de angajări forța de muncă străină este în creștere. Nu doar zona HoReCa, care rămâne top 1, însă și în zona IT, ba chiar inginerie. Sunt foarte multe companii care au început să angajeze specialiști pe diferite industrii, deci forța de muncă din Asia nu mai este targetată exclusiv pentru roluri entry level sau pentru posturi necalificate”, a explicat Petrea pentru sursa citată.
Conform informațiilor din piață, un muncitor necalificat din HoReCa câștigă un salariu de 2.600 de lei, la care se adaugă tichete de masă. În schimb, un manipulant de marfă are un salariu de aproximativ 3.000 de lei, plus tichete de masă.
Vezi și: Criza forței de muncă: România are nevoie de 300.000 de angajați până în 2025
Care este necesarul real al pieței
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a aprobat pentru acest an un contingent de 100.000 de lucrători străini pe piața muncii din România, deși companiile de recrutare și patronatele estimează un necesar real de 200.000-250.000 de persoane.
În luna mai, aproximativ 140.000 de străini lucrau legal în România, majoritatea provenind din țări precum Nepal, Sri Lanka, Turcia și India, conform datelor Ministerului Muncii.
Cele mai solicitate domenii pentru muncitorii străini sunt industria prelucrătoare, construcțiile, comerțul, hotelurile și restaurantele – cu aproximativ 15.000 de angajați. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în București (aproximativ 50.000) și Ilfov (aproape 8.000).
Vizualizări: 1