13 Ianuarie 2025
Distribuie pe social media Comercianții nu mai sunt obligați să ofere bon fiscal la plata cu cardul. Eliminarea obligației de a emite bon fiscal pentru plățile cu cardul promite beneficii semnificative. Pentru consumatori, acest lucru înseamnă o experiență de cumpărare mai rapidă și mai modernă.
Comercianții nu mai sunt obligați să ofere bon fiscal la plata cu cardul
Începând cu 26 decembrie 2024, potrivit Legii nr. 317/2024, care modifică OUG nr. 28/1999 și articolul 319 din Codul Fiscal, comercianții nu mai sunt obligați să ofere bon fiscal pentru plățile cu cardul, decât dacă clientul îl solicită în mod expres.
„Astfel, soluția legislativă introduce o flexibilitate importantă în utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, permițând tranzacții mai eficiente și mai rapide cu cardurile de credit și debit. Se așteaptă ca această schimbare să aducă beneficii semnificative atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori, facilitând o experiență de cumpărare mai fluidă și mai modernă”, explică Mihail Boian, Partener D&B David și Baias, și Inge Abdulcair, Director PwC România, într-o analiză.
Măsura a fost propusă de mult timp de mediul de afaceri în cadrul dezbaterilor publice asupra diverselor proiecte de acte normative, arată analiza.
„Reprezentanții mediului de afaceri au argumentat, în repetate rânduri, că simplificarea circulației bonurilor fiscale pentru plățile cu cardul ar simplifica semnificativ procesele administrative și ar reduce costurile operaționale. De asemenea, această măsură aliniază România cu alte state din Uniunea Europeană care au adoptat deja măsuri similare”, spun cei doi experți, citați de StartupCafe.
Punctele principale din analiză
Obligația privind bonurile fiscale:
Companiile vor continua să emită bonuri fiscale pentru plățile cu cardul, dar nu vor mai fi obligate să le imprime sau să le ofere clienților, decât dacă aceștia le cer în mod explicit.
Măsura a fost rezultatul dezbaterilor din Parlament, în urma punctului de vedere negativ al Guvernului și al Consiliului Economic și Social privind varianta inițială, care avea în vedere eliminarea obligației de „emitere” a bonurilor fiscale în cazul încasărilor cu cardul bancar de debit sau de credit.
Simplificarea proceselor comerciale:
Măsura simplifică tranzacțiile comerciale și contribuie la sustenabilitate prin reducerea utilizării hârtiei, fiind relevantă în contextul politicilor ESG.
Drepturile consumatorilor:
Lipsa solicitării unui bon fiscal nu afectează drepturile consumatorilor, care pot folosi extrasele bancare ca dovadă a plăților.
Totuși, există riscul ca extrasele bancare să nu ofere suficiente detalii despre obiectul achiziției, ceea ce ar putea necesita adaptări tehnologice și comerciale.
Facturi și automate comerciale:
Este eliminată obligativitatea emiterii facturilor pentru tranzacțiile cu cardul.
Aparatele de marcat electronice și facturile nu mai sunt obligatorii pentru automatele comerciale nesupravegheate care acceptă doar plăți cu cardul.
Alinierea cu tendințele globale:
Modificarea legislativă reflectă practicile internaționale, dar adoptă o abordare diferită, eliminând regula comunicării automate a bonurilor fiscale.
Necesitatea clarificării legislației:
Este necesară o reglementare mai detaliată a emiterii, circulației și arhivării bonurilor fiscale electronice pentru o aliniere coerentă cu cele pe hârtie.
„Pe lângă avantajele clare pe care această intervenție legislativă o aduce bunei derulări a afacerilor din România, considerăm că de lege ferenda este util și chiar necesar ca legiuitorul să reglementeze mai clar și detaliat mecanismele de aplicare a bonurilor fiscale electronice, pentru a alinia într-o manieră coerentă regimul emiterii, circulației și arhivării acestora, prin raportare la regimul bonurile fiscale emise pe format hârtie sau convertite în format electronic”, se mai arată în analiză.
Vizualizări: 0