24 Aprilie 2025
Distribuie pe social media România va crește taxele și va introduce noi măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar, a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei. Următoarea emisiune de eurobonduri este programată după alegerile prezidențiale din 4 mai și formarea unui nou guvern.
România va crește taxele după alegeri
Țara noastră va introduce noi măsuri fiscale și va majora taxele pentru a reduce deficitul bugetar, iar următoarea emisiune de eurobonduri este planificată abia după alegerile prezidențiale.
Anunțul a fost făcut de Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, într-un interviu acordat Bloomberg, în timpul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington.
Investitorii internaționali și agențiile de rating urmăresc aceste decizii pentru a evalua cât de stabilă este situația financiară a țării, transmite sursa citată.
Oficialul a spus că România are nevoie de măsuri fiscale suplimentare pentru a corecta un deficit estimat la 7% din PIB, mai ales că execuția bugetară din primele luni nu arată că această țintă va fi atinsă.
„Toată lumea este conștientă că sunt necesare măsuri suplimentare, deoarece execuția bugetară nu arată suficient de bine pentru a ne duce la un deficit de 7%”, a declarat Nanu.
Până acum, țara noastră a atras în jur de 8,5 miliarde de euro din împrumuturi externe. Autoritățile iau în calcul și variante precum plasamentele private sau împrumuturile în afara pieței publice, pentru a reduce presiunea asupra dobânzilor și a diversifica sursele de finanțare.
Tensiunile politice complică planurile de consolidare fiscală
„Agențiile de rating așteaptă acest lucru. Toată lumea vorbește despre acest subiect”, a mai afirmat Nanu.
Alegerile prezidențiale sunt programate pe 4 mai, după ce scrutinul anterior a fost anulat de Curtea Constituțională. Tensiunile politice complică planurile de consolidare fiscală, mai ales dacă viitorul președinte nu va fi susținut de actuala coaliție.
Potrivit Bloomberg, România va continua să fie unul dintre cei mai mari emitenți de datorie din Europa Centrală și de Est, cu un plan de finanțare de 13 miliarde de euro pentru 2025, după recordul de 18 miliarde din 2024. În plus, Ministerul Finanțelor ar putea majora plafonul pentru titlurile de stat destinate populației la 60 de miliarde de lei.
„Următoarea emisiune publică de eurobonduri va avea loc după alegerile prezidențiale și după măsurile așteptate ale noului guvern”, a mai declarat Nanu pentru Bloomberg.
Citește și: Strategia firmelor din România pentru reducerea cheltuielilor: angajații devin colaboratori. Care sunt riscurile
TVA-ul ar putea exploda
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ar putea ajunge la 21 la sută, posibil chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, dar cel mai probabil între cele două tururi, potrivit unor surse politice și administrative apropiate discuțiilor.
„În ceea ce priveşte TVA-ul, este dureros că va trebui crescut. Creşterea impozitului pe venit, creşterea impozitului pe profit, creşteri de accize, că doar n-o să-şi dea afară oamenii pe care i-au angajat în Guvern”, a precizat Gabriel Biriş, expert fiscal, potrivit Jurnalul.ro.
Vizualizări: 1