13 Noiembrie 2024
Distribuie pe social media Fermierii români pot accesa fonduri UE de până la 200.000 de euro pentru echipamente de irigații. AFIR a lansat în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului. Cei interesați pot trimite propuneri pentru îmbunătățirea acestuia până pe 25 noiembrie 2024.
Fermierii români pot accesa fonduri UE de până la 200.000 de euro pentru echipamente de irigații
Fermierii români, membri ai unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), vor putea accesa fonduri de până la 200.000 de euro per proiect pentru sisteme de irigații în ferme, printr-o linie de finanțare europeană lansată marți în consultare publică de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
FIR a lansat în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului 4.1.1 - achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)
Persoanele interesate pot trimite propuneri de îmbunătățire a ghidului până la 25 noiembrie 2024, la adresa de e-mail consultare@afir.info.
Cu cât trebuie să contribuie beneficiarul?
Fermierii eligibili pot accesa fonduri nerambursabile de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, indiferent de dimensiunea fermei sau de tipul beneficiarului, suma maximă fiind de 200.000 de euro per beneficiar.
Intensitatea sprijinului poate crește cu până la 20% suplimentar, însă rata cumulată de sprijin nu poate depăși 90%, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să contribuie cu o sumă între 10% și 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Care sunt criteriile de eligibilitate?
Sunt eligibili pentru finanțare fermierii membri ai unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, organizați sub formă de PFA, SRL sau alte forme juridice. Fermierii persoane fizice neautorizate nu sunt eligibili pentru finanțare.
Acest criteriu va fi demonstrat prin:
- În etapa de evaluare, în baza documentului emis de OUAI care atestă calitatea solicitantului de membru OUAI și a verificărilor în ONRC, a însuşirii obligațiilor și angajamentelor menționate în Declaraţia F şi în urma verificării experţilor în bazele de date AFIR că solicitantul nu se regăsește în una din categoriile de solicitanți/beneficiari ai măsurilor/submăsurilor de investiții derulate prin PNDR 2014-2020, restricționate de la finanțare, menționate mai sus.
- În etapa de contractare, în baza certificatulului care să ateste lipsa datoriilor restante fiscale verificat de experții AFIR în PATRIMVEN, şi a certificatelor care să ateste lipsa datoriilor restante locale prezentate la semnarea contractului.
Investiția trebuie realizată într-o fermă cu o dimensiune economică de minimum 8.000 SO. Pentru tinerii fermieri care au finalizat implementarea Planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1, pentru cei care s-au instalat cu cel mult 5 ani înainte de depunerea Cererii de sprijin pentru această submăsură sau care au beneficiat de sprijin prin programul derulat de Agenția Domeniilor Statului (conform legislației în vigoare), dimensiunea minimă la depunerea Cererii de finanțare trebuie să fie de 12.000 euro SO și să nu depășească 100.000 euro SO.
Vezi și: Granturi de 100.000 de euro prin PNRR pentru digitalizarea IMM-urilor. MIPE
Cheltuieli eligibile
Printre cheltuielile eligibile pentru finanțare se numără înființarea și/sau modernizarea instalațiilor de irigații în cadrul fermei.
Se vor putea achiziționa echipamente pentru irigații care nu necesită lucrări de construcție-montaj, respectiv:
- echipamente de udare de tip instalații cu tambur și furtun destinate udării suprafețelor mici, medii sau mari (IATF),
- instalații de irigat tip pivot,
- aspersoare,
- instalații de irigații prin picurare,
- rampe autodeplasabile,
- motopompe,
- rezervoare pentru acumularea/ stocarea apei pentru irigații,
- echipamente pentru determinarea umidității solului etc.