15 Noiembrie 2024
Distribuie pe social media Fiscalitatea pentru microîntreprinderi a fost actualizată prin HG 1393/2024, publicată recent în Monitorul Oficial. Noile prevederi includ clarificări privind statutul de microîntreprindere, impozitul minim pe cifra de afaceri și reglementări pentru operatorii economici implicați în producția de produse accizabile.
Schimbări fiscale pentru microîntreprinderi în 2025
Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat că, pentru anul 2025, o societate este considerată microîntreprindere dacă a depus la termen situațiile financiare pentru anul 2023. Pentru menținerea acestui statut, este necesară depunerea situațiilor financiare aferente anului 2024 în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.
Conform normelor metodologice în vigoare, o societate este microîntreprindere, din perspectiva depunerii situațiilor financiare anuale în exercițiul N, dacă a respectat termenul legal pentru depunerea situațiilor financiare aferente exercițiului N-2.
În continuare, analiza se extinde asupra depunerii situațiilor financiare anuale pentru exercițiul financiar N-1, conform termenului stabilit de legea contabilității.
„De exemplu, în anul 2025 o societate poate să fie microîntreprindere, începând cu 01 ianuarie 2025, dacă a depus la termen situațiile financiare pentru anul 2023. Ulterior, are obligația să depună situațiile financiare pentru anul 2024 în termenul de 150 de zile de la încheierea exercițiului pentru a păstra calitatea de microîntreprindere”, a explicat Adrian Bența pentru HotNews.ro.
Noutăți privind întreprinderile legate și statutul de microîntreprindere
În plus, se aduc clarificări privind determinarea plafonului de 500.000 euro pentru microîntreprinderi, inclusiv prin noțiunea de „societăți legate” și venituri obținute din activități independente sau profesii libere.
„Din perspectiva veniturilor microîntreprinderilor, la determinarea plafonului de 500.000 euro, sunt prezentate prin scheme în funcție de procentele de deținere, noțiunea de «societăți legate».
Exemplele ne arată și cum se calculează plafonul când respectiva persoană fizică obține venituri din activități independente/profesii libere și are o participație asupra unei societăți”, a mai spus consultantul fiscal, potrivit sursei citate.
Vezi și: Titluri de stat Fidelis octombrie 2024: Ce dobânzi pot obține românii la euro și lei
Modificări în ceea ce privește impozitul minim pe cifra de afaceri
În afară de modificările legate de microîntreprinderi, au fost introduse schimbări și pentru impozitul minim pe cifra de afaceri.
„Din perspectiva impozitului minim asupra Cifrei de afaceri – IMCA – se explicitează noțiunea de «venituri totale» ca fiind toate veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile din care se scad reducerile comerciale acordate”, a precizat Bența.
Potrivit acestuia, sunt specificați operatorii economici care au dreptul să deducă din venituri accizele înregistrate în conturile de cheltuieli, cu condiția să dețină autorizații care le certifică calitatea de operatori în domeniul produselor accizabile (antrepozit autorizat, destinatar înregistrat etc.).
În domeniul accizelor, el precizează că se reglementează dreptul operatorilor economici, deținători ai autorizației de antrepozit autorizat pentru producția de tutun supus accizelor armonizate, de a produce în același spațiu și produse din tutun supuse accizelor nearmonizate (cum ar fi produse din tutun destinate inhalării sau lichide cu sau fără nicotină pentru inhalare). Această producție se poate desfășura prin notificarea unei proceduri de lucru către Autoritatea Vamală Română.