11 Iunie 2024
Distribuie pe social media Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pregătește o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor. Acesta încurajează doamnele să-și creeze propriile cariere în domeniul afacerilor, oferind finanțări nerambursabile din bugetul de stat. Iată tot ce trebuie să știi despre programul Femeia Antreprenor 2024.
Femeia Antreprenor 2024: granturi de până la 200.000 lei/IMM
Vești bune pentru doamnele care vor să își creeze propriile destine în lumea afacerilor. MEAT lansează, anul acesta, o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor. Prima etapă a fost realizată: procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis este acum supusă consultării publice.
Similar cu ediția anterioară, programul va oferi granturi de până la 200.000 lei per întreprindere mică și mijlocie. Aceste fonduri pot acoperi până la 95% din costurile eligibile ale proiectelor propuse de femeile antreprenor.
Finanțarea poate fi folosită, de pildă, pentru achiziția de echipamente tehnologice. Aceasta include și activele fixe precum echipamente pentru spații de joacă, săli de sport, fitness și altele.
Totodată, sunt eligibile echipamentele destinate economisirii energiei și utilizării resurselor regenerabile. Investițiile pot fi direcționate și către îmbunătățirea spațiilor de lucru, achiziția de mijloace de transport, mobilier, aparatură, dezvoltarea de site-uri web și activități de promovare, inclusiv cursuri pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale.
Ediția din acest an aduce noutăți
Ediția din acest an a programului Femeia Antreprenor vine cu actualizări importante, printre care modificarea criteriilor de evaluare a cererilor de finanțare. Proiectele câștigătoare vor fi alese în funcție de punctajul acumulat, în ordine descrescătoare, conform criteriilor stabilite procedural. Astfel, programul se aliniază și completează inițiativa Start-Up Nation, un program bine-cunoscut care sprijină companiile noi.
„Nu mai este, am eliminat această chestiune (criteriul incubatoarelor de afaceri - n.r.). Am eliminat toate lucrurile care puteau fi restrictive, am eliminat chestiunea de brevete. Din punctul meu de vedere, ideea inițială a fost generoasă, de a folosi inovarea din România pentru a avea brevete, pentru a avea mai multă proprietate intelectuală.
Dar, din păcate, se transformase într-un simplu exercițiu de a-ți înregistra o marcă la OSIM, ceea ce a produs blocaje, timp pierdut, bani cheltuiți degeaba. Un antreprenor care vrea să-și protejeze marca o va face și singur. Grila finală nu are punctaj pe acest lucru”, a explicat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, conform StartupCafe.ro.
Pentru anul 2024, Ministerul Economiei și Antreprenoriatului estimează un număr de 1.000 de beneficiare. Bugetul aprobat este de 200 de milioane de lei.
Obligația de a crea un singur loc de muncă
De asemenea, conform ministrului Oprea, antreprenoarele care beneficiază de finanțare vor avea obligația să creeze cel puțin un loc de muncă, în loc de două, așa cum prevedea inițial proiectul de procedură.
El a detaliat prevederile care au rămas în ultima versiune a grilei de punctaj pentru programul Femeia Antreprenor 2024:
„Grila finală are punctaj pe experiența doamnelor antreprenor, pe partea de cofinanțare, dar nu foarte mult, în anumite limite. Prima chestiune ține de vechimea calității de asociat, a doua este cea referitoare la valoarea procentului aferent aportului propriu, un criteriu se referă la faptul că a obținut profit din exploatare în exercițiile financiare 2021 și 2022, este și un criteriu legat de locurile de muncă, dar pentru o persoană, precum și un criteriu referitor la investiția în echipamente. Acestea sunt criteriile azi”, a declarat oficialul.