20 Iunie 2024
Distribuie pe social media Antreprenorii care doresc să participe la programul de finanțare Start-up Nation 2024 vor fi obligați să urmeze cursuri de formare antreprenorială cu o durată totală de cel puțin 40 de ore, indiferent de studiile pe care le-au absolvit deja. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea.
Start-up Nation 2024: Antreprenorii trebuie să urmeze cursuri de formare în business
Antreprenorii care doresc să participe la programul Start-up Nation 2024 sunt obligați să urmeze cursuri de formare antreprenorială cu durata cumulată de minimum 40 de ore, conform anunțului făcut de ministrul Economiei.
„Programul Start-up Nation va continua anul acesta cu fonduri europene. Va avea o anumită specificitate, probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. Va fi necesar să facem cursuri, 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu am avut cursuri sau am terminat o universitate economică, spre exemplu, pentru că programul de educare şi ocupare are aceste constrângeri în interiorul lui.
Vom avea, probabil începând cu luna septembrie, partea de depunere de planuri de afaceri, 18-35 de ani în toată ţara. Pentru anumite zone avem şi o anumită specificitate, astfel încât să reuşim integrarea celor care sunt în anumite forme de educare la acel moment”, a afirmat Oprea, citat de News.ro.
Start-up Nation 2024 se diferențiază semnificativ de primele trei ediții ale programului de granturi pentru IMM-uri prin excluderea unor categorii de antreprenori de la finanțările de până la 50.000 de euro.
Potrivit proiectului de ordonanță emis de Ministerul Economiei, teoretic, persoanele eliberate din detenție și cele cu nivel scăzut de pregătire profesională vor putea primi fonduri de la stat pentru a deveni antreprenori. Însă, angajații din corporații cu vârsta de peste 35 de ani nu vor fi eligibili pentru aceste ajutoare.
Descarcă de AICI Proiectul de OUG Start-up Nation 2024.
Categoriile de beneficiari eligibili: membri ai grupurilor-țintă
A patra ediție a programului Start-up Nation va fi semnificativ diferită de primele trei, limitându-se la un număr destul de restrâns de beneficiari, conform propunerii oficiale a Ministerului Economiei.
Iată cine va putea obține granturile IMM de max. 50.000 de euro fiecare:
- Tineri sub 30 de ani – persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START-UP NATION - ROMÂNIA“ ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea tinerilor nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
- Tineri cu vârsta de peste 30 de ani – persoană cu vârsta între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea înteprinderilor mici și mijlocii „START-UP NATION - ROMÂNIA“ ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare , inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
- Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, astfel cum sunt definite în art. 5 pct.III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
- Șomer –astfel cum este definit în art. 5 pct.IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
- Șomer de lungă durată – astfel cum este definit în art.5 pct.IV^2 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
- Persoane inactive – sunt persoanele care nu fac parte din forța de muncă respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
- Persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii – persoane cu nivel scăzut de instruire (ultimul nivel de școlarizare absolvit ISCED 2), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
Vezi și: Femeia Antreprenor 2024: MEAT lansează o nouă ediție
Bugetul Start-up Nation 2024: ajutor nerambursabil și cofinanțare proprie
Sprijinul financiar pentru fiecare beneficiar de ajutor de minimis este de cel mult 250.000 lei. Acest sprijin acoperă până la 90% din costurile eligibile menționate în formularul de finanțare. Beneficiarul trebuie să contribuie cu cel puțin 10% din costurile eligibile ale proiectului.
Bugetul Programului „START-UP NATION - ROMÂNIA“ ediția 2024 pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii este de 446.185.295 euro, echivalent în lei, calculat la cursul Inforeuro din aprilie 2024, din care:
- Pilonul I „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor”- cu un buget de 295.750.000,00 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil persoanele din prima categorie eligibilă (tinerii sub 30 ani).
- Pilonul II „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă” – cu un buget de 150.435.295,00 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil persoanele din restul categoriilor eligibile.
Cel puțin 85% din bugetul Programului „START-UP NATION - ROMÂNIA” 2024 va fi destinat ajutoarelor financiare pentru beneficiarii de ajutor de minimis.